Mijn ingestuurde materiaalmonster bevat asbest, wat moet ik nu doen?
Bent u particulier, dan mag u onder bepaalde voorwaarden asbest zelf verwijderen:
• De oppervlakte van het materiaal is maximaal 35 vierkante meter
• U mag alleen
hechtgebonden asbest zelf verwijderen
• Het asbest moet in zijn geheel verwijderd worden
• Het materiaal mag niet beschadigd zijn of raken tijdens het verwijderen
• U mag geen gebruik maken van een betaalde kracht (deze moet zich namelijk verplicht houden aan een aantal veiligheidsvoorschriften)
Meer informatie voor particuliere verwijdering kunt u
hier vinden.
Geen particuliere vrijstelling
Als u niet aan bovenstaande kunt voldoen, dan moet de verwijdering door professionals worden uitgevoerd.
Als eerst moet het asbest worden geïnventariseerd. Een deskundige komt bij u langs voor de inspectie en levert een asbestinventarisatierapport op. De inhoud van dit rapport is noodzakelijk voor het verwijderingsbedrijf om een kostenopgave te maken.
PWRA kunt u volledig ontzorgen bij het verwijderen van het asbest. Wij werken samen met diverse bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en wij zorgen dat alles vlot verloopt en dat u op de hoogte bent van alle ontwikkelingen.
Bel ons op 088-5013870 of stuur een e-mail aan planning@pwra.nl
Wat heb ik nodig om mijn asbest te verwijderen?
Als uw asbesthoudende materiaal niet onder de particuliere vrijstelling valt dan moet dit door professionals worden verwijderd.
Asbestinventarisatie
Asbesthoudend materiaal moet eerst door een gecertificeerd bedrijf worden geïnspecteerd. Hieruit volgt een asbestinventarisatierapport. Hierin wordt het asbesthoudend materiaal omschreven, hoe dit is bevestigt, wat de mate van beschadiging/verwering is, etc...
Ook zit hierin de wettelijke documentatie die noodzakelijk is voor professionele verwijdering.
PWRA kan u hierin ondersteunen.
Asbestsanering
Met het asbestinventarisatierapport kunt u asbestverwijderingsbedrijven benaderen voor een offerte voor de verwijdering. Vaak is hierin opgenomen dat zij de verplichte melding richting bevoegd gezag verzorgen.
Als u het asbestverwijderingsbedrijf opdracht heeft gegeven zullen zij een afspraak met u maken voor de uitvoering van de werkzaamheden. Nadat de verwijdering is uitgevoerd zal een onafhankelijk laboratorium toetsten of het asbest is verwijderd en of dit volgens de juiste richtlijnen is uitgevoerd. Het laboratorium wordt ingeschakeld door het asbestverwijderingsbedrijf.
Wilt u volledig ontzorgt worden?
PWRA werkt met diverse partijen samen die gespecialiseerd zijn in deze werkzaamheden. Vraag voor de exacte kosten van de asbestinventarisatie een offerte bij ons op en laat de asbestinventarisatie en as.bestverwijdering doen door professionals.
Bel ons op 088-5013870.
Wat kost het verwijderen van asbest?
De kosten voor de verwijdering van asbest hangt af van veel factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan of het asbesthoudende materiaal buiten of binnen is, of de werkzaamheden op hoogte zijn en om hoeveel asbesthoudend materiaal het gaat.
Wij hebben diverse blogs geschreven waarin kostenindicaties voor asbestverwijdering worden gegeven. Bekijk de blogs
hier.
Heeft u al een asbestinventarisatierapport en wilt u weten wat de asbestverwijdering u gaat kosten? Neem contact met ons op voor meer informatie.
In de nabije omgeving wordt asbest verwijderd en nu zijn er stukjes in mijn tuin terecht gekomen. Wat moet ik doen?
Eerst zult u er zeker van moeten zijn dat de stukjes asbesthoudend zijn, dat doet u door een testkit
hier te bestellen.
Asbest aangetoond?
Als het asbest niet van uw eigen huis of tuin afkomstig is, ga dan eerst het gesprek aan met de betrokkenen om tot een schappelijke oplossing te komen. Wordt hieraan geen gehoor gegeven maak dan een melding bij uw gemeente.
Bent u in contact geweest met asbest?
Heeft u geen asbestziekte maar bent u wel in contact geweest asbest? Dan kunt u deze blootstelling registreren.
Registreren in het asbestregister
U kunt zich registreren in het asbestregister als u:
in aanraking bent geweest met asbest (blootstelling)
(nog) niet ziek bent
bezorgd bent dat u ziek kunt worden
Als u de blootstelling wilt vastleggen in het Asbestregister, klik dan
hier om uw persoonlijke dossier aan te maken.
Doel Asbestregister
Voor veel asbestslachtoffers is het moeilijk om aan te tonen dat ze in het verleden aan asbest zijn blootgesteld. Naast de eigen verklaring, moeten er bewijzen zijn van de blootstelling. Dat kunnen getuigen zijn die het verhaal bevestigen, rapporten over vrijgekomen asbest, artikelen uit personeelskranten of foto’s en krantenknipsels die hierover gaan. Het Asbestregister helpt u om uw ‘dossier’ zo compleet mogelijk te maken en zorgt ervoor dat deze gegevens bewaard blijven.
Uw gegevens worden daarnaast anoniem gebruikt om asbestrisicosituaties beter in kaart te brengen.
Uit de analyse blijkt dat het materiaal asbesthoudend is, wordt dit gemeld bij bepaalde instanties?
Nee. Uitsluitend PWRA heeft uw NAW gegevens met uitslag(en) in een beveiligde digitale omgeving en deelt deze niet met derden.
Als u een asbestinventarisatie laat uitvoeren en er is asbest aangetoond, dan zal dit worden geregistreerd in het Landelijk Asbest Volgsysteem. Dit wordt vanuit de overheid verplicht. Dit digitale systeem waarborgt dat het proces van asbesthoudende materialen wordt gevolgt. (Gemeentelijk) instanties handhaven hier niet op.